Ilgvars Gradovskis

Please add an image!
Birth Date:
11.02.1944
Death date:
27.11.2013
Length of life:
69
Days since birth:
29267
Years since birth:
80
Days since death:
3776
Years since death:
10
Person's maiden name:
Gradovskis
Extra names:
Pans Gradovskis , Gradiņš
Categories:
Photographer
Cemetery:
Rīga, Jaunciems, Jaunciema kapi

11.02.1944 Alūksne -- 27.11.2013 Rīga

Fotogrāfs, Foto meistars.  Ilgvars Gradovskis  Miris 27 novembrī praktiski savā ilggadīgā darba vietā. Palicis slikti ar sirdi Infarkts, miris  ātrās palīdzības mašīnā pa ceļam uz slimnīcu. Kopš 1973. gada Ilgvars Gradovskis bija Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja fotogrāfs.

Ilgvars Gradovskis dzimis Alūksnē 1944. gadā, bērnību pavadījis Mārkalnē - 9 km no Igaunijas un 9 km no Krievijas robežas.

Te, palīdzot tēvam gaterī, nopelnīts pirmais fotoaparāts Ļubiteļ. 1964. gadā absolvējis Rīgas celtniecības tehnikumu, nodarbojies ar amatierkino. Vēlāk darbs Kalnbērza institūtā jeb traumās par kinooperatoru, dokumentējot operācijas, tam sekojis darbs Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā.

Muzejā sastaptais Imants Zauls ieved Ilgvaru Gradovski Teodora Ķirša komandā un kalnu pasaulē. 1989. gadā pirmā ekspedīcija, kuras laikā komanda pieveic augstāko toreizējās Padomju Savienības virsotni Komunisma smaili, tālāk jau Himalaji - Daulagiri un Everests. Līdz tam kalnus tikai televizora ekrānā skatījušais Ilgvars Gradovskis ir komandas sastāvā kā fotogrāfs.

Viņš pats saka: "Mans pamatuzdevums bija palīdzēt ikvienam no līdzbiedriem tikt pēc iespējas tālāk un augstāk. Pat domās nekad neskatīju sevi virsotnēs."

Viņa virsotnes ir mājās atvestās fotogrāfijas, kurās kalni, parādās visā savā daudzveidībā.

«Cilvēku zeme visur ir vienāda, gaisma un uguns uz šīs zemes visur ir vienāda, arī iekšējais gaišums un dvēsele ir visiem cilvēkiem,» saka Ilgvars Gradovskis par kopīgo dažādos laikos un dažādās pasaules vietās tapušajām fotogrāfijām.

Daļa bilžu ir pārvestas no ekspedīcijām - Tibeta un Himalaji esot izstaigāti vairākas reizes. «Gan fotogrāfija, gan kāpšana kalnos ir dzīvesveids, un tie labi saskan. Tāpat arī ceļošana pa Latviju, dabas un cilvēku fotografēšana» spriež Ilgvars Gradovskis.

Ilgvara Gradovska fotoizstādē skatāma gan Latvijas daba, gan cita pasaule - Tadžikistāna, Nepāla, Tibeta, cita stihija - kalni - Pamirs, Himalaji, mūsu Zemes augstākās virsotnes - Komunisma jeb Somoni smaile, Daulagiri, Everests.

Biogrāfiskie dati un teksts  no Sigulda.lv  2013 gada sākumā bijušās Ilgvara Gradovska personālizstādes anotācijas un Rīgas Celtniecības koledžas

***

Biogrāfiskie dati un daļa teksta  no Sigulda.lv  2013 gada sākumā bijušās Ilgvara Gradovska personālizstādes anotācijas un Rīgas Celtniecības koledžas absolventu grāmatas.

 

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription

        No events set

        Tags