Rūdolfs Celms

Please add an image!
Birth Date:
09.01.1894
Death date:
10.02.1984
Length of life:
90
Days since birth:
47606
Years since birth:
130
Days since death:
14701
Years since death:
40
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Rīgas 2. Meža kapi (Braslas kapi)

No okupētās dzimtenes pienākusi sēru vēsts, ka š.g. 10. februārī mūžībā aizgājis lidotājs un žurnālists Rūdolfs Celms, kurš bija viens no mūsu aviācijas veterāniem, kas cīnījās Pirmajā pasaules karā pret vāciešiem.
Viņš dzimis 1894.g. 9. janvārīi Puzes pagastā, Ventspils apriņķī, izglītojies Rīgas pilsētas tirdzniecības skolā. Interesēdamies par aviāciju R. Celms kopā ar aviācijas entuziastu Vili Balceru uzbūvēja trīs planierus, kas visi pirmajos lidojumos tomēr pārvērtās lūžņu kaudzē un jaunajiem cilvēkiem izmaksāja ap 300 zelta rubļu. 1914.gadā Celms devas uz Pēterpili, kur Poltehniskā institūtā beidza aviācijas teorētisko kursu. Pēc tam viņu komandēja uz Gatčinas kara lidotāju skolu. Vienā no apmācības lidojumiem Celms nogāzās no 100 metru augstuma, pamatīgi apdauzīdamies. 1915.gadā  Celms devās uz Rīgas fronti, kur lidoja kā novērotājs. Tur viņš satikās ar ievērojamiem latvju lidoņiem — Oļģertu Teteri, Alfrēdu Rozentālu, Eduardu Pulpi u.c. 1916.gada aprīli, izlūklidojumā virs Tukuma gaisa kaujā Celms ar ložmetēju sašāva vācu lidmašīnu. Arī viņa lidmašīnai bija sašauta degvielas tvertne, bet pēc 46 minūtēm viņš tomēr laimīgi nolaidās Spilves lidlaukā.
Par šo gaisa kauju, veiksmīgām gaisa operācijām pie Smārdes un Misas upes, sekmīgiem izlūklidojumiem un precīzu bumbu nomešanu, Celmu apbalvoja ar 3. un 2. pakāpes Sv. Jura krustiem.
1920. gadā Celms atgriezās Latvijā un īsu laiku, kā seržants, dienēja Aviācijas divizionā. 1921 /22.g. ziemā, kad Rīgas jūras līcī ledū iesala vācu preču kuģi, serž. R. Celms uzņēmās riskanto nolaišanos uz ledus, piegādājot kuģu apkalpei pārtiku. 1923.g. viņš bija Rīgas-Berlīnes gaisa satiksmes sabiedrības Lettische Aero Co. lidotājs. Pēc divām avārijām Kurzemē un Lietuvā Celms pārtrauca gaisa satiksmes lidotāja gaitas.

Viņš bija aktīvs visās Latvijas civilaviācijas biedrībās un Aizsargu aviācijā.
1933.gada 28. maijā R.Celms kopā ar N. Pūliņu pacēlās no Spilves lidlauka lidojumam uz bijušo kurzemnieku koloniju Gambiju, bet lidmašīna, ko nosauca par Gambiju, jau Vācijā avarēja un ar to viss grandiozais plāns izputēja.
Celms strādāja Rīgas krievu avīzē Segodņa. Daudz rakstīja par aviāciju, arī Militārā apskatā, Latvijas kareivī, Aizsargā, Spārnotā Latvijā, Atpūtā. Viņa raksti bija interesanti un iemīļotā tēma — aviācija Pirmajā pasaules karā. Savus piedzīvojumus viņš aprakstīja grāmatā "Tev būs lidot". 1940.gadā krievu okupanti Celmu apcietināja un izsūtīja kā vācu kolaborantu, jo viņš esot kalpojis vāciešiem kā gaisa satiksmes lidotājs!
1956. gadā atgriezās no izsūtījuma Rīgā un atsāka savu atmiņu rakstīšanu. Dažus fragmentus arī iespieda Literatūrā un Mākslā un citos izdevumos. Īsi pirms nāves Celms atgriezās savā dzimtā novadā, kur arī miris.
Apbedīts Ventspils Meža kapos. (Laiks, 02.05.1984)

---

R.Celms mirst vientulībā 1984.gadā Ventspils veco ļaužu pansionātā. Apglabāts Ventspils kapos. Ar Daugavas Vanagu Toronto nodaļas atbalstu un veco lidotāju— veterānu saimes dalību 1992.gada  21. februārī tika izpildīta Rūdolfa Celma un viņa piederīgo vēlēšanās - atdusēties ģimenes kapos - Rīgā, II Meža kapos. (Pilsonis, 05.05.1992)

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1Ella CelmaElla CelmaWife24.03.190117.11.1973
        Tags