Milda Bērziņa-Muižarājs

Please add an image!
Birth Date:
04.02.1901
Death date:
24.11.1987
Burial date:
30.11.1987
Length of life:
86
Days since birth:
44998
Years since birth:
123
Days since death:
13294
Years since death:
36
Categories:
Actor, Director
Nationality:
 latvian
Cemetery:
York Charter Township, York Cemetery

Dzimusi Bauskā, mirusi Toronto. Latvijas Nacionālā teātra aktrise, Toronto Latviešu Nacionālā teātra režisore.

Ar Mildu Bērziņu mūžībā ir aizgājusi viena no spilgtākajām skatuves māksliniecēm Toronto trimdas teātra vēsturē.
Viņa dzimusi 1901. gada 4. februārī Bauskā, mūzikāla ģimenē. Tēvs spēlējis orķestrī, māte bijusi liela dziedātāja. Pirmais pasaules karš ģimeni aizved bēgļu gaitās uz Krieviju, kur viņas padsmitajos Mildai Bērziņai nozūd vecāki un kādu laiku viņa svešuma klīst viena, biežidramatiskos apstākļos. Latvijā atgriežas 1917. gadā un sāk strādāt Jelgavas teātrī, kur pirmā ir mātes loma, bet vēlāk Laima Aspazijas "Zaudētās tiesībās". Dramatisko izglītību iegūst pie Ernesta Zeltmaša.
20-to gadu sākumā saistās skatuves darbā Ventspils teātrī, kur viena no pirmajām lomām ir Sprīdītis Annas Brigaderes "Sprīdītī". Viena no iemīļotākajām lomām Bērziņai ir Mirdzas loma Aspazijas "Vaidelotē". Ventspilī jaunā aktrise apprecas ar advokātu Edvardu Bāru. 1924. gadā Mildu Bērziņu aicina uz Rīgu Nacionālais un arī Dailes teātris. Bērziņa izšķiras par Nacionālo teātri
un tur pavada raženus darba gadus ar ļoti plašu repertuāru. Personīgā dzīvē pēdējie gadi Rīgā Mildai Bērziņai nav viegli, jo vīrs saslimst ar nedziedināmu slimību un viņam vairāki gadi jāpavada gultā.
Krievu okupācijas gadā Mildu Bērziņu no Nacionālā teātra viņas nacionālās stājas dēļ "izmet"  un "baigo" gadu viņa nostrādā Ceļojošā teātrī.
Trimdā M. Bērziņa vispirms nonāk Vācijā, vēlāk nokļūst Zviedrijā. 1950. gadā M. Bērziņa ierodas Toronto un 1951. gadā salaulājas ar Voldemāru Muižarāju.  Pirmā izrāde viņas vadībāa ir Mārtiņa Zīverta "Divkauja", 1961. gada martā, kur gan režisors ir Juris Dzegūze un Milda Bērziņa ir konsultante. Savas režisores gaitas Toronto Milda Bērziņa sāk ar R. Blaumaņa "Indrāniem" DV paspārnē. Šai izrādē M. Bērziņa tēlo dziļi izjustu Indrānu māti. Drīz pēc "Indrānu" izrādes nodibinās Toronto Latviešu nacionālais teātris. Ar apbrīnojamu neatlaidību, mīlestību un intuīciju Milda Bērziņa vada savas režijas, bieži pati tēlojot un līdztekus audzinot savus aktierus drāmas mākslā. Seko gara rinda iestudējumu: R. Blaumaņa "Skroderdienas Silmačos", "Sestdienas vakars", A. Brigaderes "Sprīdītis", J. Raiņa "Pūt. vējiņi" un daudzi citi. TLNT ar saviem iestudējumiem ir viesojies daudzos citos latviešu centros Kanādā, kā arī ASV.
Līdztekus TLNT darbam Milda Bērziņa desmit gadus vada Toronto latviešu sestdienas ģimnāzijas dramatisko pulciņu, iestudējot latviešu autoru darbus un mācot audzēkņiem mīlēt un cienīt latviešu valodu un literatūru.
Privātā dzīvē M. Bērziņa mīlēja kopt savu dārzu, ļoti daudz lasīja un interesējas par pasaules politisko notikumu attīstību. 1972. gada mirst viņas dzīves draugs. 1984. gadā viņa pārnāk uz Toronto, dzīvo viena savā mājā, dzīvo vientulīgi, bet līdz pēdējam brīdim interesējas par ārpasauli

Avots: "Laiks", 09.12.1987 ; 03.02.1988

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        Tags