Mirdza Lilija Medika

Please add an image!
Birth Date:
14.04.1923
Death date:
15.12.1993
Burial date:
20.12.1993
Length of life:
70
Days since birth:
36906
Years since birth:
101
Days since death:
11093
Years since death:
30
Person's maiden name:
Sēja
Categories:
Architect
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

1993. gada 15. decembrī Filadelfijā, pēc smagas cīņas ar vēzi mūžībā aizgāja arhitekte Mirdza Lilija Medika, dzim. Sēja, dzimusi 1923.gada 14.aprīlī.
Pēc Franču liceja beigšanas 1942.gadā viņa iestājās Latvijas Universitātes arhitektūras fakultātē. Kā vēlāk pati stāstīja, uz to viņu pamudina klavierskolotāja teiciens, ka arhitektūra esot sastingusi mūzika. Latvijā aizsāktās studijas viņa turpināja Vācijā, Minchenes Tehniskajā augstskolā, bet nobeidza Pensilvānijas Universitātē (University of Pennsylvania) 1955. gadā ar bakalaures grādu. Pēc pieprasītā laika nostrādāšanas praksē, viņa ieguva reģistrētas arhitektes tiesības. Pensilvānijas un Ņudžersijas pavalstīs.
Vēlāk viņa papildinājās inženieru un datoru zinībās, projektēja vairākas skolas un citas sabiedriskas celtnes, arī savrupmājas gan Filadelfijā, gan tās apkārtnē. Pēc viņas projekta un būvinženiera Aļļes aprēķiniem 1966. g.celts Filadelfijas Brīvo latviešu biedrības nams. Viņa toreiz bija valdes locekle.
Pēc pensionēšanās, 1989. gadā, M.Medika nodevās savai jaunības mīlestībai — zīmēšanai un gleznošanai. Amerikāņu publikai viņas darbi patika un tos bieži iegādājās.
1947. gadā studiju laikā Minhenē viņa, toreiz vēl Sēja, bija viena no studenšu korporācijas Staburadze dibinātājām. Viņa bija vispusīgi apdāvināta un apveltīta ar lielu humora sajūtu, kas ļāva pašai par sevi pasmieties un neatstāja viņu pat smagajās slimības dienās.
M. Mediku 20. decembrī izvadīja māc. Dāvis Kaņeps no Filadelfijas Sv.Jāņa baznīcas uz vietējiem latviešu kapiem, kur jau atdusas viņas agrāk mirušais tēvs. Goda sardzē stāvēja korporācijas Staburadze locekles. Par viņu sēro 92 gadus vecā, slimā māte, staburadžu saime, draugi šeit un citos kontinentos, radi Latvijā un Kanādā.

Avots: "Laiks", 08.01.1994

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags