Pauls Bukans

Please add an image!
Birth Date:
28.08.1912
Death date:
16.11.1996
Length of life:
84
Days since birth:
40756
Years since birth:
111
Days since death:
9995
Years since death:
27
Categories:
Mathematician, Member of student's corporation, Pedagogue, teacher
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Seattle, Evergreen Washelli Memorial Park

    Viens no ilggadējiem un vispusīgākajiem Vašingtonas pavalsts latviešu sabiedriskajiem darbiniekiem Pauls Bukans aizgājis mūžībā 1996. g. 16.novembrī. Nenogurdināmā sabiedriskā darba rūķa izvadīšanā Sietlā Vašelli
    kapsētas latviešu nodalījumā līdz ar prāvestu Āboliņu piedalījās prāvs skaits vietējo latviešu organizāciju vadītāju, aizgājēja bijušo līdzstrādnieku, draugu un cienītāju.
    Pauls Bukans dzimis 1912. g. 28. augustā Valkas apriņķa Bejas pagastā. Pēc Alūksnes ģimnāzijas beigšanas turpinājis izglītību Latvijas Universitātē, ko beidzis 1938. g. ar mag. math. grādu. Strādājis ir par skolotāju Jelgavas tehnikumā un vēlāk par inspektoru Jelgavas skolotāju institūtā.
    Tajos gados, pēc apprecēšanās ar Skrundas mācītāja meitu Aldonu, sākušās Paula Bukana ciešākas saites ar baznīcu, kas turpinājās trimdā, gan iesaistoties Sietlas latviešu draudzes rosmēs, gan darbībā ārpus Vašingtonas pavalsts.
    Bēgļu gaitās Vācijā no 1945.-1950.g. Bukans strādā par Šlēzvigas-Holšteinas apgabala latviešu skolu direktoru pie angļu militārās pārvaldes, būdams arī Lībekas latviešu ģimnāzijas direktors. leceļojis ASV, Pauls Bukans ar pilnu krūti iejūdzas latviešu sabiedriskajā darbā. Viņš bija viens no Latviešu biedrības balstiem, kalpo tās valdē dažādos amatos. Viņa matemātiskā prasme un pieredze sevišķi noderēja veidojot jaunā Sietlas Latviešu sabiedriskā centra finansiālos pamatus, tāpat viņš neliedza savu palīdzību Rietumkrasta latviešu izglītības centra tapšanā. Daudz darba un pūļu aizgājējs ielicis slimo latviešu aprūpē, ilgus gadus esot Latviešu palīdzības fonda pilnvarnieks. Viņš bijis arī vairāku ALA kongresu delegāts. Ilgus gadus bijis arī Latviešu Nacionālā fonda pārstāvis Ziemeļrietumos, pildījis dažādus amatus Vašingtonas pavalsts korporāciju kopā un savā korporācijā Patria. Darbojies arī DV, kļūdams arī par organizācijas mūža biedru; viņš bija arī ALA mūža biedrs un LBF dalībnieks.
    Par Paulu Bukanu sēro dzīvesbiedre Aldona, radi Amerikā un dzimtenē, ārzemju latviešu sabiedrība gan Vašingtonas pavalstī, gan ārpus tās.

    Avots: Laiks, 15.02.1997

    No places

      loading...

          No relations set

          No events set