Indriķis Stukuls

Please add an image!
Birth Date:
31.12.1868
Death date:
06.03.1932
Burial date:
12.03.1932
Length of life:
63
Days since birth:
56732
Years since birth:
155
Days since death:
33656
Years since death:
92
Categories:
Agronomist, Farmer, Politician, Public figure, Stableman
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Kūku pagasts, Kondrātu kapsēta

Dzimis Krustpls pagasta Stukuļos.

          ****

Svētdien, 6. martā vakarā Rīgas 2. pilsētas slimnīcā, pēc vairāk kā 3 nedēļu ilgas grūtas slimības, slēdza acis viens no Krustpils redzamākiem dēliem — Indriķis Stukuls. Pirms saslimšanas viņš bija bijis Krustpilī, bija aizstaigājis uz Laukezeru, kur viņam bija nodoms nomas ceļā iegūt fonda gabalu ezera krastā, lai skaistāk un labāk izveidotu Laukezeru kā atpūtas un sabiedrisku sapulču vietu. Bija gājis kājām lidz stacijai, noguris, saaukstējies un atbraucis Rīgā saslimis. Vēlāk slimība bija izvērtusies plaušu karsonī, kas galu galā ievadīja to kapā.
Indriķis Stukuls — par viņu īsos vārdos grūti ko teikt.  Viņš bija populārākā persona plašā apkārtnē, viņu pazina visi. Viņu slavēja un nīda, viņu apskauda.  Zemnieka dēls, bez viena diploma kabatā bija sasniedzis panākumus kā reti kurš. Jaunībā dedzīgs sabiedrisks darbinieks, karsts nacionālists, sabiedrisku darbu līdzstrādnieks — vecumā guva lielus panākumus materiālā laukā; bija sabiedriskās jaunatnes atbalstītājs un iedvesmotājs. Arvien nenogurstoši strādādams, tas sapņoja reiz dzīvot sev pašam, līdz nāve to aizsauca tieši no darba veļu valstī...
Viņa mirstīgās atliekas pārvedīs no Rīgas uz Stukuliem automobīlī trešdien. Sestdien, 12. martā pīkst. 1 dienā izvadis no Stukulu mājām uz Kondrātu kapiem, lai guldītu Krustpils smiltājā. Garīgo ceremoniju izpildīs mācitāji Skujiņš un prof.Maldonis. Organizācijas, kurās Stukulis strādājis, gatavojas to pavadit pēdējā ceļā. Dziedās ari Dainas koris no Rīgas.

Avots: Jēkabpils vēstnesis, 10.03.1932

Jāņa Jausudrabiņa "Zaļās grāmatas" stāsts "Zirgi" veltīts Indriķim Stukulam..

Source: latgalesdati.lv

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1Vilis StukulsVilis StukulsSon22.01.190910.07.1996
        2
        Aina StukuleSon in-law00.00.191900.00.2010
        3
        Ilga VildeDaughter in-law

        No events set

        Tags