Ojārs Ulmanis

Please add an image!
Birth Date:
07.06.1949
Death date:
02.09.2017
Burial date:
08.09.2017
Length of life:
68
Days since birth:
27345
Years since birth:
74
Days since death:
2421
Years since death:
6
Categories:
Coach, Painter, Pedagogue, teacher, Poet, Singer, Sportsman
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Saldus, Čāpātāju kapi

Dzimis Rubas pagastā skolotāju ģimenē.

Mācījies Rubas pamatskolā ,tad Saldus vidusskolā.

Pirmā darba vieta -kultorgs kolhozā "Komunārs".

1967.gadā Ojārs Ulmanis tika iecelts par pionieru vadītāju Jaunlutriņu astoņgadīgajā skolā. Uzsāka mācības neklātienē LU Ģeogrāfijas fakultātē. Viņu atceras kā aizrautīgu, interesantu ģeogrāfijas un sporta skolotāju. Kopā ar jauniešiem viņš spēlēja bumbu, devās pārgājienos, organizēja pasākumus.

1974.gadā kļuva par Jaunlutriņu skolas direktora vietnieku mācību darbā.

Kopš 1978.gada Ojārs Ulmanis bija  Saldus rajona Tautas Izglītības nodaļas vadītājs, vēlāk Izglītības Ministrijas valsts inspektors  Saldus rajonā , arī Kurzemes novadā.

Viņa darbības laikā Saldū uzcēla Saldus 2.vidusskolu, vidusskolas Kalnos un Druvā, nostiprināja  izglītības iestāžu materiālā bāzi, izveidoja jaunas pirmsskolas iestādes.Par izciliem sasniegumiem izglītībā rajons apbalvots Republikas un Vissavienības sociālistiskajā sacensībā, bet par direktoru, vietnieku un metodisko apvienību vadītāju nesavtīgo darbu katru gadu Ojārs Ulmanis organizēja ekskursijas uz PSRS dienvidu republikām . Viņš prata novērtēt pedagogus, pasacīt labu vārdu, atklāt talantus, iedrošināt radošai darbībai un attīstībai.Pats izmēģināja savus spēkus rajona skolēnu pasākumu organizēšanā. Katru pavasari viņa vadībā notika rajona jauno tūristu salidojums-divas dienas ar sacensībām tūrismā un orientēšanās sportā, dzīvošanu teltīs, ēst vārīšanu, konkursiem un priecāšanos!

Pēc 17 gadiem izglītības darba vadībā 1995.gadā Ojāru Ulmani pārcēla darbā uz Latvijas Republikas Naturalizācijas pārvaldi par Saldus nodaļas vadītāju, kur strādāja līdz 2006.gadam. Kopā ar nodaļas kolektīvu viņš atbildīgi un ieinteresēti risināja pilsonības problēmas Saldus novadā.

Līdzās tiešajam darbam Ojārs Ulmanis visu savu brīvo laiku veltījis BJS orientēšanās trenera pienākumiem. Rūpīgi veidojis katra audzēkņa individuālos treniņu plānus, regulāri vedis bērnus uz sacensībām. Daudzi orientieristi atceras emocionālās nakts orientēšanās sacensības Salaspilī pie memoriāla.No Itālijas komanda atgriežas ar zelta medaļām pasaules skolu čempionātā orientēšanās sportā! Vienmēr pēc sacensībām sekoja rūpīga rezultātu analīze un rajona laikrakstā bija lasāms rakstspar orientieristusasniegumiem.

Ojārs Ulmanis ar domubiedriem nodibināja un ilgus gadus vadīja orientēšanās klubu Saldus rajonā un izveidoja arī šodien populārās orientēšanās sacensības "ABC", zīmēja kartes, veidoja trases, organizējis sacensības.

2015.gadā apbalvots ar Saldus novada pašvaldības balvu par mūža ieguldījumu sportā.

Kad radās smagas veselības problēmas,Ojārs Ulmanis meklēja jaunus veidus, kā vairot sevī dzīvesprieku un kalpot līdzcilvēkiem. Daudziem ir zināms Ojāra stāstītāja talants, bet bija radušies arī paša rakstīti dzejoļi, fotogrāfijas sakrājušies daudzi unikāli dabasskati.Draugu iedrošināts , 2009.gadā,Ojārs izdeva pirmo dzejoļu grāmatu "Pasaule manī" ar savām fotogrāfijām.Dzeja bija r melodiska un rosināja gan pašu autoru, gan citus komponistus veidot dziesmas.Kopā ar pazīstamiem Saldus mūziķiem sākās plaša koncertdarbība mūsu novadā un visā Latvijā."Izrādās, tevī ir depozīts. Daudzus gadus esi ar to staigājis, bet neesi neko pat nojautis.Un pēkšņi tev ir tik daudz, ka tu vari dalīties ar citiem", rakstīja Ojārs Ulmanis savas otrās grāmatas "Depozīts" (2012.) ievadā.Nu iepazinām Ojāru Ulmani kā dzejnieku, komponistu, fotogrāfu, dzejas un mūzikas vakaru veidotāju-patiesa prieka devēju!Dzejas tematika ir plaša."Ja noder, paņemiet sev!"-mīļi teica autors.Kā jauns brīnums viņā pēkšņi aktivizējās krāsu prieks un radās gleznas.Tās vērojām izstādēs un 3.dzeju grāmatas "Pieskārieni" ilustrācijās.(2015.)

/ no Saldus Zemes, 5.09.2017./ 

 

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription

        No events set

        Tags