Augusts Ozols

Please add an image!
Birth Date:
16.08.1908
Death date:
17.08.1980
Length of life:
72
Days since birth:
42228
Years since birth:
115
Days since death:
15929
Years since death:
43
Extra names:
pilnā vārdā - Augusts Valdemārs Ozols
Categories:
, Basketball player, Businessman, Football player, Hockey player, Member of student's corporation, Sportsman, Victim of Catastrophe
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

Pazīstams "Universitātes Sporta" ("US") sportists, spēlēja hokeju, futbolu, basketbolu, bendiju. Startēja Latvijas studentu hokeja izlasē un Latvijas studentu futbola izlasē.

Augusts Ozols bija viens no sava laika ilggadējiem "US" hokeja komandas aizsargiem. Studentu hokeja vienības rindās aizvadīja deviņas sezonas pēc kārtas, sākot no Latvijas pirmajām meistarsacīkstēm (1930/1931), un līdz pat 1939. gadam, kad atvadījās no aktīvā sporta. "Universitātes Sporta" komandas sastāvā A. Ozols kļuva arī par Latvijas hokeja čempionu (1937).

Līdztekus mūsu valstī notiekošajiem turnīriem Augusts Ozols startēja arī Latvijas studentu hokeja izlases sastāvā. Spēlēja divos akadēmisko meistarsacīkšu (tagad – universiādes) hokeja turnīros – Bardonekijā (1933) un Sanktmoricā (1935). Piedalījās studentu izlases starptautiskajās spēlēs Rīgā, Vīnē, Klostersā (Šveicē). Studentu valstsvienības sastāvā uzvarēja SELL (Suomi, Eesti, Latvija, Lietuva) turnīrā Rīgā 1935. gadā.

20. gs. 30. gadu vidū Augusts Ozols tika iekļauts arī Latvijas hokeja valstsvienības sastāvā. Kā Latvijas hokeja izlases rezervists devās uz olimpiskajām spēlēm Garmišā-Partenkirhenē (1936) un diviem pasaules čempionātiem. 1938. gadā pasaules meistarsacīkšu atklāšanas ceremonijā Prāgā A. Ozols bija Latvijas karognesējs. Taču vienmēr palika rezervē un tā arī nekad pie spēlēšanas oficiālajās hokeja valstsacīkstēs netika. Tikai – treniņspēlēs, kā arī Latvijas otrās izlases ierindā.

Arī futbolā Augusta Ozola pamatpienākumos bija aizsardzība. Valsts futbola turnīros viņš sāka startēt kā "LSB" ("Latvijas Sporta Biedrība") vienības aizsargs, bet 1930. gada beigās pārgāja uz "US". 20. gs. 30. gadu otrajā pusē sporta žurnālisti atzina viņu par vienu no labākajiem "Universitātes Sporta" futbolistiem.

Pēc aiziešanas no aktīvā sporta (1939) A. Ozols strādāja celtniecības nozarē. Otrā pasaules kara beigās nonāca Vācijā. Pēc kara dzīvoja Rietumvācijā, Austrālijā un vēlāk arī ASV, kur strādāja kā būvuzņēmējs. Augusts Ozols gāja bojā auto satiksmes negadījumā Porttaunsendā (Vašingtonas štatā, ASV) 1980. gada 17. augustā.

Detalizētāka Augusta Ozola biogrāfija grāmatā: Zeļenkovs A. Latvijas hokeja izlase. Sākums. 1932-1940. - Salaspils, 2017. - 644., 645. lpp. Grāmatas mājaslapa: http://hokeja-vesture.simplesite.com/ 

No places

    loading...

        No relations set

        Tags