Margarita Saltupe

Birth Date:
30.10.1917
Death date:
15.05.2006
Length of life:
88
Days since birth:
38925
Years since birth:
106
Days since death:
6586
Years since death:
18
Patronymic:
Vasilijs
Person's maiden name:
Morozova
Extra names:
Маргарита Салтупе
Categories:
Doctor, Member of student's corporation, Nominee
Nationality:
 latvian, german, russian
Cemetery:
Lāčplēša kapsēta (kapi), Lielvārde

Ārste interniste.        Dzimusi Brjanskā, mirusi Jūrmalā, apbedīta Lielvārdē.

Tēvs gājis bojā pilsoņu karā Krievijā. Ar māti pārcēlās uz dzīvi pie vectēva Lielvārdē. 1926.gadā  bija jāsāk skolas gaitas, mainīja dzīves vietu. Beigusi Rīgas valsts krievu ģimnāziju 1937.gadā. Sāka matemātikas studijas Latvijas universitātē.  Iesaistījās studenšu korporācijā Sororitas Tatiana. 1939.gadā apprecējās ar Marku Saltupu, kuram  padomju laikā bija darbs Tautas komisariāta priekšsēdētāja Viļa Lāča kancelejā.

2. pasaules kara laikā evakuācijā Krievijā mira viņu dēls Igors (1940-1943), vīru iesauca padomju armijā. Margarita izmācījās par medmāsu un kara pēdējās dienās ieradās latviešu divīzijā. 

Pēc kara neturpināja gandrīz pabeigtās matemātikas studijas, kārtoja iestājeksāmenus Medicīnas fakultātē.

Piedzima meitas -  Baiba (ģeogrāfijas zin. kandidāte Baiba Saltupe), Ārija (1948-2008).). Studēt nebija viegli, jo bija arī darbs un ģimene faktiski bija izjukusi.

1951.gadā saņēma Rīgas medicīnas institūta diplomu un nosūtījumu iecirkņa ārstes darbam Slokā, kur nostrādāja 42 gadus. Priekšniecība ievēroja ārstes dotības un darba mīlestību un M.Saltupe bija gan vietējo padomju deputāte, gan LPSR Augstākās Padomes deputāte 1955-1959. Diemžēl nebija nekādas karjeras tālākas iespējas, jo M.Saltupe atteicās no aicinājuma  stāties komunistiskajā partijā.

M.Saltupei ir lieli nopelni sava ģimnāzijas mākslas vēstures un zīmēšanas skolotāja - mākslinieka Eižena (Jevgēņija) Kļimova darbu popularizēšanā Latvijā un Krievijā. E.Kļimovs padomju laikā nebija pazīstams, dzīvoja un strādāja  Kanādā.

"Trīs Rīgas vienā" ir internetā izlasāms M.Saltupes atmiņu raksts par pirmskara Rīgu.

Avots. russkije.lv

 

 

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1
        Ārija SaltupeDaughter08.03.194818.01.2008

        No events set

        Tags