Ziedonis Sīmansons

Please add an image!
Birth Date:
10.04.1933
Death date:
28.03.2018
Length of life:
84
Days since birth:
33260
Years since birth:
91
Days since death:
2227
Years since death:
6
Patronymic:
Jānis
Categories:
Agronomist
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Lībagu pagasts, Bungu kapi

Dzimis Rīgas apriņķa Allažu pagasta Mežrozēs zemkopju ģimenē. Sīmansoni ieradās Kurzemē Otrā pasaules kara bēgļu ceļos, jo Lībagu pagastā dzīvoja mātes Lilijas brālēns dzejnieks, skolotājs un Stendes draudzes ērģelnieks Eduards Ramats (Lejgalietis).
Ziedonis mācījās Virbu un Lībagu pamatskolās, 1952. gadā pabeidza Talsu vidusskolu. Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Agronomijas fakultāti Ziedonis pabeidza 1957. gada 23. aprīlī, pēc tam dažus mēnešus nostrādājot Talsu mašīnu-traktoru stacijā Lībagu ciema Purgalos.
Stendes selekcijas stacijā Ziedonis Sīmansons no 1957. gada 2. decembra līdz aiziešanai pensijā 1993. gadā strādāja par jaunāko un vecāko zinātnisko līdzstrādnieku, bija agroķīmijas laboratorijas līdzstrādnieks. Gadu nostrādāja arī Talsu vidusskolā par ķīmijas skolotāju. Pēdējos darba gadus selekcijas stacijā viņš bija algotā Lauksaimniecības darbinieku arodbiedrības pirmorganizācijas priekšsēdētāja amatā. Z. Sīmansona Stendes selekcijas stacijā veiktie lauksaimniecības kultūru mēslošanas izmēģinājumi iekļāvās Maskavas zinātnieka V. Peregudova (?) kūrētajā PSRS ģeogrāfiskā tīkla pētījumu programmā. Šo pētījumu matemātisko apstrādi Latvijā koordinēja profesors Pēteris Bārbalis (1927–1983). Pēc pētījumu rezultātiem bija iecerēts atrast optimālās mēslošanas sistēmas metodes, plānojot iespējamās lauksaimniecības kultūru ražas dažādos augšņu tipos.
Ziedonis Sīmansons no 1963. gada bija PSKP biedrs, paralēli zinātniskajam darbam strādāja arī selekcijas stacijas partijas pirmorganizācijas sekretāra postenī. Pētnieks apbalvots ar medaļu „Par izcilu darbu” un citām medaļām. Viņš dzīvoja gan Stendes ciema Dambīšos, gan Lībagu pagasta Dižstendes Mežrozēs, nodarbojoties ar ziedaugu selekciju un atklājot vēstures pētniekiem ne vienu vien interesantu selekcijas stacijas vēstures niansi.
Zinātnieks pēc smagas slimības aizgāja mūžībā 2018. gada 28. martā un apbedīts Sīmansonu ģimenes kapavietā Lībagu pagasta Bungu kapsētā.

Avots: Grāmata "Agroresursu un ekonomikas institūts, Stendes pētniecības centrs. Simtgades stāsti (1922-2022)", ISBN 978-9934-513-62-6. Izdevējs "Aleksandra Pelēča lasītava", 2022.

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags