Monika Pokratniece

Birth Date:
01.05.1887
Death date:
09.08.1983
Length of life:
96
Days since birth:
50046
Years since birth:
137
Days since death:
14882
Years since death:
40
Patronymic:
Antons
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Bērzpils pagasts, Līdumnieku kapsēta

Dzimusi Domopoles (tagad Bērzpils) pagasta «Līdumniekos». 1902. gadā pabeidza Domopoles pamatskolu. Tajos laikos mācības notika krievu valodā. Skolā mācījās tikai zēni un 3 meitenes: Monika, Tekla (māsas) un Garjānu Agnese. Monika skolā uzrādīja teicamas zināšanas.
Pēc pamatskolas beigšanas Monikas vecmāmiņas brālis Staņislavs Birkevičs, būdams Domopoles muižas pārvaldnieks, Moniku un māsu Teklu ieteica muižas īpašniekam Sčensnovičam pieņemt darbā par kalpotājām, Sčensnovičs bija izglītots poļu muižnieks, kāds attālāks baronu Manteifelu dzimtas radinieks. Tanī laikā viņš strādāja par Vitebskas guberņas slimnīcas direktoru. Tā Monika ar māsu nokļuva pie humānā poļu muižnleka.
Māsas Pokratnieces no šīs ģimenes mantoja skaistas, draudzīgas tradīcijas, kuras tika nodotas tālāk nākošajām paaudzēm. Pie Vitebskas guberņas slimnīcas ap 1909. gadu tika atvērta medicīnas māsu skola (tajos laikos saucās žēlsirdīgo māsu skola) un Monika ar māsu kļuva šīs skolas audzēknes. Pēc skolas beigšanas sāka strādāt medicīnas darbu Krievijā.
1924. gadā Monika no Krievijas pārbrauca uz Dzimteni un sāka strādāt par žēlsirdīgo māsu Daugavpils apriņķa slimnīcā. Pēc otrā pasaules kara 1946. gadā sāka strādāt Tilžas slimnīcā kā akušere. Talantīga, iejūtīga, ļoti cilvēciska medicīnas darbiniece. Deva vērtīgus, gudrus padomus jaunajām māmiņām.
Tilžas slimnīcā nostrādāja apmēram līdz 1963. .gadam. Pēdējos dzīves gadus dzīvoja Rigā pie brāļa meitas Genovefas Briedes. Mira 1983. .gada 9.augustā. Apglabāta Balvu rajona Līdumnieku kapsētā. (Vaduguns, 06.12.1990)

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags