Eduards Klišāns

Please add an image!
Birth Date:
12.05.1896
Death date:
29.09.1978
Burial date:
07.10.1978
Length of life:
82
Days since birth:
46742
Years since birth:
127
Days since death:
16653
Years since death:
45
Patronymic:
Mārtiņš
Categories:
Conductor, Musician, Organist, Scribe
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Dignājas pagasts, Meņķa kapi

Eduards sapņoja kļūt par muzikantu. Zēna mūzikas mīlestību drīz ievēroja vietējais ērģelnieks, kam nebija sveša īsta māksla. Viņš kļuva par pirmo Eduarda mūzikas skolotāju. Pagājuši gandrīz 50 gadi, kopš sākās Eduarda Klišāna muzikanta gaitas toreizējā Kalupes pagastā Latgalē. Trīsdesmito gadu beigās Klišānu ģimene pārcēlās uz Dignāju. No tā laika pūtēju orķestri šeit vada tagad jau gadu nastas saliektais, bet vēl arvien mundrais mūzikas entuziasts.
Klarnete, trompete, baritons, tenors un citi pūtēju orķestra instrumenti, pieskaroties vecā muzikanta lūpām, atdzīvojas brīnišķīgās melodijās, tikpat veikli viņa pirksti izvilina skaņas no mandolīnas un citiem stīgu instrumentiem.
Tēva mūzikas mīlestību mantojuši arī viņa trīs dēli: Arvīds, Gunārs un Jānis ilgu laiku bija Eduarda Klišāna vadītā orķestra muzikanti. Tagad vecākais dēls Arvīds ir Latvijas radio simfoniskā orķestra solists, vidējais dēls Gunārs atrodas obligātajā karadienestā, bet pastarītis Jānis mācās Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas trompetes klasē.
Tēva sapņi dēliem kļuvuši par īstenību. Arvīda talantu atzīst mūzikas speciālisti un daudzie koncertu klausītāji. Ja Arvīdam veiksies jauno mūziķu-izpildītāju konkursā, viņa talantu un spējas varēs vērtēt pasaules jaunatnes labākie pārstāvji nākošajā studentu un jaunatnes festivālā Vīnē.
Eduardam Klišānam jāaudzina arī citi muzikanti. Viņa vadītais orķestris rosīgi gatavojas rajona dziesmu dienai pie Staburaga un Liepavota. Vēl daudz jāvingrinās muzikantiem, lai J. Kaijaka «Skaņu gleznas», J. Vītoliņa «Svinīgais maršs» un citi skaņdarbi iegūtu tīru un izjustu skanējumu.
Eduarda Klišāna orķestrim ir sava vieta un nozīme Dignājas ciema un rajona kultūras dzīvē. Dziesmu dienas, pilngadības svētki un citi svētki, kā arī ģimenes viesības bez mūzikas nav iedomājamas. (Brīvā Daugava, 04.04.1959)

Mazdēli - vēsturnieks Valdis Klišāns (dz. 1964.g.), diriģents Mārtiņš Klišāns (dz. 1967.g.)
 

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1Olga KlišāneOlga KlišāneWife00.00.190206.12.1988
        2
        Leontīne KlišāneDaughter in-law07.07.193729.04.2006

        No events set

        Tags