Viesturs Segliņš

Please add an image!
Birth Date:
28.06.1926
Death date:
14.01.2016
Length of life:
89
Days since birth:
35738
Years since birth:
97
Days since death:
3030
Years since death:
8
Patronymic:
Viktors
Categories:
Born in Latvia, Chess player, Maecenas, Related to Latvia
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Skaistkalnes pagasts, Jaunsaule, Jaunie Sila kapi

Dzimis 1926. gada 28. jūnijā Bauskā, Latvijā, miris 2016. gada 14. janvārī Sietlā, Vašingtonā.

1937. gadā, kad Segliņš bija 11 gadu vecs puika, Skaistkalnes kapucīni nolēma uz katoļiem piešķirtās kapsētas zemes Jaunsaulē būvēt mūra baznīcu ar dzīvokli sargam. Tā paša gada vasarā kapucīnu tēvi jau iesvētīja pamatus, un, kā liecina fotogrāfijas Segliņu dzimtas albumā, roku pamatakmens iecelšanā un ēkas celtniecībā pielicis arī Viesturs ar ģimeni.

Cerēto baznīcā iešanu pārtrauca Otrais pasaules karš, Viestura tēvs Viktors, būdams ne tikai draudzes loceklis, bet arī aizsargs un Vārberģu mājas saimnieks, kopā ar ģimeni – sievu Annu un četriem bērniem (piektais – dēls – palika Latvijā) – bija spiests doties bēgļu gaitās līdz pat Amerikai.

Tautiešu un sporta pasaules aprindās Viesturs vēlāk kļuva pazīstams kā šahists, par ko liecina arī paša pasūtīts uzraksts uz kapa pieminekļa: šaha čempions Vācijā 1956. gadā un ASV 1969. gadā.

Paveroties ceļam uz Latviju, Viesturs uz dzimteni pie radiem centies atbraukt vismaz reizi divos vai trijos gados. Un vienmēr apmeklējis Jaunsaules baznīcu. Bērnības atmiņas un piederība katoļu draudzei mūža nogalē bija tik spēcīgas, ka Segliņš izlēma savus iekrājumus un līdzekļus no pārdotajiem īpašumiem novēlēt dzimtās puses baznīcām.

Viņš novēlēja vairāk nekā pusmiljonu eiro baznīcai, to sadalot Jaunsaules Svētā Konrāda Romas katoļu dievnamam un Skaistkalnes Romas katoļu baznīcai, draudžu kontos ieskaitīta nauda, attiecīgi 363 000 eiro un vairāk nekā 200 000 eiro. Jaunsaulē nauda izlietota jaunas katoļu baznīcas izbūvei.

Source: ASV latviešu laikraksts "Laiks"

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1Natālija SegliņaNatālija SegliņaWife00.00.192100.00.2013

        No events set

        Tags