Pijus Brazauskas

Pievieno šai personai bildi!
Dzimšanas datums:
28.11.1905
Miršanas datums:
01.03.1990
Mūža garums:
84
Dienas kopš dzimšanas:
43243
Gadi kopš dzimšanas:
118
Dienas kopš miršanas:
12469
Gadi kopš miršanas:
34
Tēva vārds:
Pijus
Kategorijas:
Garīdznieks (priesteris,mācītājs, mulla, rabīns,..), Gleznotājs
Kapsēta:
Oregon, Saint Ignatius Cemetery

Kunigas, dailininkas. Jubiliatas. Garbės daktaras. Gimė Bartininkų k., Bagotosios vls. Nutapė daug paveikslų, apipavidalino daug bažnyčių Suvalkijoje.Pastatė keletą paminklų. 1944 m pasitraukė į Vakarus.

Gyveno ir mirė Eugene m., Oregono valstijoje, čia ir palaidotas. Pradinį išsilavinimą P. Brazauskas įgijo Bagotosios pradžios mokykloje. Buvo labai gabus, todėl 1919 m. iškart įstojo į 2-ąją Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos klasę. Gimnaziją baigė 1923 m. P. Brazausko polinkis į meną išryškėjo jau mokykloje, tačiau jis apsisprendė tapti kunigu. 1923 m. įstojo į Vilkaviškio kunigų seminariją Gižuose, mokėsi joje septynerius metus. Vilkaviškio vyskupo Antano Karoso įšventintas į kunigus 1930 m. birželio 22 d. Po studijų kunigų seminarijoje 1930 m. P. Brazauskas paskirtas vikaru Kalvarijos parapijoje5 . 1932-1936 m. buvo Aleksoto vikaras bei Aukštosios Fredos sodininkystės ir daržininkystės mokyklos kapelionas. Šiuo laikotarpiu kunigas įgyvendino savo svajonę - 1932 m., gavęs vyskupo sutikimą, įstojo į Kauno meno mokyklą. 1936 m. jaunasis kunigas išvyko į Pajevonį. Iki 1944 m. teko ne kartą keisti parapijas. Dirbo Bartninkuose, Šakiuose ir vėl grįžo į Pajevonį. Pajevonyje vikaru buvo net tris kartus. Čia rūpinosi bažnytiniu choru, lankė parapijiečius, nuoširdžiai dirbo su kaimo vaikais ir jaunimu. Režisavo religinius vaidinimus, kūrė jų scenografiją, buvo ateitininkų ir pavasarininkų patarėjas. Sovietinės okupacijos metais P. Brazauskas su seserimi Albina ir kunigu Vytautu Kazlausku išvyko į Vakarus. 1945-1949 m. gyveno Austrijoje, Glasenbacho pabėgėlių stovykloje, kur dirbo kapelionu. Kunigas ne tik uoliai atliko pastoracines pareigas, bet rūpinosi ir pabėgėliais iš Lietuvos .

Austrijoje P. Brazauskas susipažino su rašytoju Vincu Krėve-Mickevičiumi. V. Krėvės Mickevičiaus vardu pavadinta Glasenbache įkurta lietuviškoji gimnazija (1946). Kunigas gimnazijoje dėstė tikybą, laisvalaikiu tapė. Tuo metu Glasenbache leistame žurnale „Tėvynė" buvo spausdinamos jo kūrinių reprodukcijos. Naujas P. Brazausko gyvenimo tarpsnis - 1950 m., kai emigravo į JAV. Pirmaisiais emigracijos metais buvo asistentas Šv. Engelberto parapijoje St Louise, pas vokiečių kilmės kardinolą Ritterį . Po metų profesoriaus kun. Pijaus Aleksos, dirbusio Portlando arkivyskupijos kurijoje, kvietimu, išvyko į Oregono valstiją. Eugene'o Švč. Jėzaus Širdies ligoninėje dirbo kapelionu. 1971 m. paskirtas North Bendo šv. Katerinos slaugos centro kapelionu. Gyvendamas JAV, aktyviai dalyvavo visuomeninėje ir kultūrinėje lietuvių bendruomenės veikloje. Kaip ir anksčiau, pastoracinį, ganytojo darbą derino su kūryba, dalyvavo parodose Austrijoje, JAV. Paminėtinas ir bendradarbiavimas su B. Kvikliu, rengiant spaudai enciklopedinį leidinį „Lietuvos bažnyčios" (Vilkaviškio vyskupija. T. 2.) . P. Brazauskas buvo ne tik vienas iš redaktorių, bet ir rėmėjų . Išeivijoje P. Brazauskas kūrė įvairiausių žanrų darbus: portretus, peizažus, tautinės tematikos kūrinius, religinius paveikslus, alegorines scenas, viename kūrinyje derino istorinę ir religinę tematiką. Sukurta nemažai sakralinio interjero dekoro darbų. Monumentaliausias darbas - tapyba Holy Redeemer parapijos bažnyčioje .

Oregono valstijoje net keturioms naujai pastatytoms bažnyčioms nutapė skirtingus Kryžiaus kelio siužetų variantus. Išeivijoje sukurtos Kryžiaus kelio stotys puošia ir Kivylių bažnytėlę Lietuvoje (Telšių vyskupija, Akmenės dekanatas) . Kristaus tema dailininko kūryboje buvo viena mėgstamiausių. 

Nav pesaistītu vietu

    loading...

        Nav saiknes

        Nav norādīti notikumi

        Birkas