Zigmantas Sierakauskas

Pievieno šai personai bildi!
Dzimšanas datums:
19.05.1827
Miršanas datums:
27.06.1863
Mūža garums:
36
Dienas kopš dzimšanas:
71904
Gadi kopš dzimšanas:
196
Dienas kopš miršanas:
58716
Gadi kopš miršanas:
160
Papildu vārdi:
Zygmunt Sierakowski, Dołęga, Сигизмунд Сераковский
Kategorijas:
Neatkarības kauju dalībnieks, Ģenerālis
Tautība:
 polis
Kapsēta:
Norādīt kapsētu

Zigmantas Sierakauskas (mirė 1863 m. birželio 15 d.) – vienas 1863 m. sukilimo vadų.

Z. Sierakausko tėvas žuvo 1831 m. sukilime. Sunkiai išėjęs vidurinį mokslą, Zigmantas baigė Peterburgo universitetą ir ten suartėjo su radikalių pažiūrų studentais. Atostogas praleisdavo giminių dvare Lietuvoje, matė valstiečių vargus. Tarnavo carinėje armijoje. Revoliucinių organizacijų išsiųstas į užsienį ištirti, ar yra galimybių gauti paramą sukilimui, tačiau buvo rusų susektas ir suimtas. Be teismo sprendimo surakintas grandinėmis pėsčias buvo išvarytas į Kirgizijos stepes. Ten sunkiai gyvendamas įgijo vyresnybės pasitikėjimą, atgavo laisvę ir karininko laipsnį, buvo pasiųstas į Peterburgo karo akademiją. Baigęs mokslus buvo paskirtas į vyriausiąjį štabą.

Gerų manierų, kalbantis prancūziškai, buvo priimtas aukščiausiuose elito draugijose, caro rūmuose. Kadangi rusų inteligentija tuomet buvo liberali, tai jis nesivaržydamas propagavo luomų ir baudžiavos panaikinimą, humanistines idėjas. Antrąkart išsiųstas tarnybos reikalais užsienin, lankėsi pas A. Gerceną, Dž. Garibaldį, pas Napoleoną III prašė paramos sukilimui, bet gavo miglotus pažadus.

1863 m. grįžęs į Lietuvą, sukilėlių prašomas ėmėsi karo vadovo pareigų. Lankė stovyklas, organizavo jaunimą, kėlė viltį ir entuziazmą. Pirmosios kovos su Rusijos kariuomene įvyko ties Raguva. Genėtinių mūšį laimėjo Z. Sierakausko vadovaujami sukilėliai. Tačiau vėliau 3000 Rusijos armijos kariuomenės pajėgų buvo apsuptas ir sužeistas prie Medeikių, pateko nelaisvėn ir nugabentas į Vilniaus kalėjimą. Pakartas generalgubernatoriaus M. Muravjovo įsakymu Lukiškių aikštėje. Šeima suimta ir ištremta į Samarą.

 

Avoti: wikipedia.org

Nav pesaistītu vietu

    loading...

        Saiknes

        Saistītās personas vārdsSaitesDzimšanas datumsMiršanas datumsApraksts

        22.01.1863 | The January Uprising

        The January Uprising (Polish: powstanie styczniowe, Lithuanian: 1863 m. sukilimas, Belarusian: Паўстанне 1863-1864 гадоў) was an uprising in the former Polish-Lithuanian Commonwealth (present-day Poland, Lithuania, Belarus, Latvia, parts of Ukraine, and western Russia) against the Russian Empire. It began on 22 January 1863 and lasted until the last rebels were captured in 1865.

        Pievieno atmiņas

        Birkas