Aleksander Dzwonkowski

Dodaj nowe zdjęcie!
Data urodzenia:
15.02.1907
Data śmierci:
23.03.1977
Kategorie:
aktor
Narodowość:
 polska
Cmentarz:
Warszawa, Cmentarz Wojskowy na Powązkach

Aleksander Dzwonkowski (ur. 15 lutego 1907 w Petersburgu, zm. 23 marca 1977 w Warszawie) – polski aktor.

W 1952 otrzymał nagrodę państwową II stopnia.

Filmografia

  • Skarb (1948)
  • Zemsta (1956) jako kuchmistrz Perełka
  • Kapelusz pana Anatola (1957) jako Feluś Piwko
  • Cafe pod Minogą (1959) jako Kapuś
  • Inspekcja pana Anatola (1959) jako Feluś Piwko
  • Tysiąc talarów (1960) jako Hipolit Wydech
  • Zezowate szczęście (1960) jako Cezary Piszczyk, ojciec Jana
  • Dotknięcie nocy (1961) jako Mieloch
  • Rodzina Milcarków (1962) jako Pyrek
  • Jutro premiera (1962) jako Aktor Teodor Gellert
  • Mansarda (1963) jako Rembecki
  • Godzina pąsowej róży (1963) jako Nauczyciel
  • Przerwany lot (1964) jako Gość weselny
  • Sam pośród miasta (1965) jako Ziutek, szatniarz w lokalu
  • Mocne uderzenie (1966) jako Ojciec Majki
  • Niewiarygodne przygody Marka Piegusa (1966) jako Doktor Bogumił Kadryll
  • Piękny był pogrzeb, ludzie płakali (1967) jako profesor Lewandowski
  • Ojciec (1967) jako kasiarz
  • Dziadek do orzechów (1967) jako Chirurg
  • Paryż - Warszawa bez wizy (1967) jako Kowalik, polski krawiec w Paryżu
  • Duch z Canterville (1967) jako James Otis, ojciec Virginii
  • Czerwone i złote (1969) jako ksiądz
  • Paragon gola (1969) jako Pan Oleś, pacjent w szpitalu
  • Do przerwy 0:1 (1969) jako Pan Oleś, pacjent w szpitalu (odc. 7)
  • Podróż za jeden uśmiech (1971) jako właściciel kapelusza (odc. 6)
  • Kaprysy Łazarza (1972) jako grabarz
  • Chłopcy (1973) jako Jo-Jo
  • Ziemia obiecana (1974) jako Ksiądz Szymon
  • Domy z deszczu. Impresja z Konstantego Paustowskiego (1975) jako Dorożkarz Timofiej

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Nie występują żadne powiązania

        Nie określono wydarzenia

        Dodaj słowa kluczowe