Natalia Szymańska

Data urodzenia:
27.07.1896
Data śmierci:
13.01.1975
Kategorie:
aktor
Narodowość:
 polska
Cmentarz:
Określ cmentarz

Natalia Szymańska (ur. 27 lipca 1896 w Warszawie, zm. 13 stycznia 1975 w Łodzi) - polska aktorka filmowa i teatralna.

W latach 1949-1975 związana z Teatrem Powszechnym w Łodzi.

Występowała również w filmie. W pamięci widzów zapisała się przede wszystkim rolą Leonii Pawlak (matki Kazimierza) w komedii Sami swoi (1967) oraz rolą Agaty w serialu Chłopi (1971-72).

Filmografia

Filmy:

  • Piątka z ulicy Barskiej (1953) jako matka Marka Kozła
  • Człowiek na torze (1956) jako żona maszynisty Orzechowskiego
  • Ziemia (1956) jako Grzelakowa, siostra Tomasza
  • Zadzwońcie do mojej żony (1958) jako Pietrzykowska
  • Miasteczko (1958) jako kobieta w miasteczku
  • Pożegnania (1958) jako kobieta wynajmująca pokój Pawłowi
  • Cafe pod Minogą (1959) jako kobieta w grupie widzów oglądających występ "artystów podwórkowych"
  • Kolorowe pończochy (1960) jako babcia Matyldy (w noweli Matylda)
  • Historia współczesna (1960) jako matka Henryka
  • Mansarda (1963) jako sprzedwaczyni cytryn
  • Milczenie (1963) jako pielęgniarka w szpitalu
  • Mój drugi ożenek (1963)
  • Obok prawdy (1964) jako matka Sieczki
  • Spotkanie ze szpiegiem (1964) jako babcia Eli
  • Panienka z okienka (1964) jako zielarka
  • Kochankowie z Marony (1966) jako sąsiadka
  • Komedia z pomyłek (1967) jako mieszkanka miasteczka
  • Człowiek, który zdemoralizował Hadleyburg (1967) jako mieszkanka Hadleyburga
  • Stajnia na Salvatorze (1967) jako stara kobieta
  • Sami swoi (1967) jako Leonia Pawlak, matka Kazimierza i Jana
  • Pejzaż z bohaterem (1970) jako staruszka, współlokatorka Winczewskiego
  • Chłopi (1973) jako Agata

Seriale telewizyjne:

  • Stawka większa niż życie (1967-68) jako staruszka (odc. 1. Wiem kim jesteś)
  • Doktor Ewa (1970) jako Banasiowa
  • Chłopi (1971-72) jako Agata

 

Źródło informacji: wikipedia.org

Brak miejsc

    loading...

        Nie występują żadne powiązania

        15.09.1967 | Premiera filmu "Sami swoi"

        Sami swoi – komedia Sylwestra Chęcińskiego opowiadająca o Ziemiach Odzyskanych. Sukces kasowy filmu spowodował powstanie trylogii. Kontynuację stanowią: Nie ma mocnych (1974) i Kochaj albo rzuć (1977). Film, początkowo w wersji czarno-białej, został skoloryzowany w 2000 r. przez firmę Dynacs Digital Studios z Hollywood na zlecenie Polsatu. Większość scen kręcono w Dobrzykowicach pod Wrocławiem, gdzie znajdowały się zagrody, a sceny w miasteczku kręcono w Lubomierzu. W miasteczku mieści się muzeum Kargula i Pawlaka.

        Prześlij wspomnienia

        Dodaj słowa kluczowe