Valija Priedīte

Добавить Фото!
Дата рождения:
18.08.1903
Дата смерти:
28.08.1997
Похоронен:
13.10.1997
Продолжительность жизни:
94
Дней с рождения:
44091
Годы с рождения:
120
Дни после смерти:
9747
Годы после смерти:
26
Отчество:
Kārlis
Категории:
Общественный деятель, Педагог, учитель, умер в эмиграции
Национальность:
 латыш
Кладбище:
Latvian Memorial Park in the Catskills

Viņa dzimusi 1903. gada 18. augustā Rīgā, māte Līne bjusi šuvēja, tēvam Kārlim piederējusi ceptuve un veikals. 1918. gada 18. novembrī, 15 gadu vecumā, Valija Priedīte bijusi klāt Latvijas valsts pasludināšanas aktā Nacionālajā teātri. Šis notikums viņai spilgti palicis atmiņā, to viņa bieži atcerējās un stāstīja par to radiem un draugiem, kā arī Sirakūzu latviešu skolā.
Pēc ģimnāzijas beigšanas Valija Priedīte iestājās universitāte, lai studētu medicīnu, bet drīz saprata, ka šī fakultāte viņai nav piemērota. Viņa izmācījās par vingrošanas skolotāju un mācīja vingrošanu un tautasdejas 2.pilsētas ģimnāzijā Rīgā, kur bijusi loti iemīļota skolotāja. Kopā ar savām audzēknēm viņa apceļoja vairākas Eiropas valstis un uzstājās ar tautasdejām, gūstot atzinību.

Latvijas Centrālās padomes 1944.g. 17.marta memoranda parakstītāja.
Vācijā Eslingenas bēgļu nometnē Valija Priedīte bija skolotāja latviešu ģimnāzijā, kur mācīja vingrošanu un tautas dejas. Redzēdama, cik grūta dzīve ir latviešu kara invalidiem, it sevišķi neredzīgajiem, viņa uzņēmās neredzīgo aprūpi. 1949. gadā Valija Priedīte ieceļoja ASV un pāris gadus strādāja Ņujorkas pilsētā dažādus darbus. Vēlāk viņa pārcēlās uz Sirakūzām un Sirakūzu universitātē virsnieku kursos mācīja krievu valodu. Līdz aiziešanai pensijā viņa strādāja vidusskolā par krievu un vācu valodas skolotāju. Bija aktīva amerikāņu sabiedrībā dažādās palīdzības organizācijās.
Valija Priedīte bija aktīva latviešu sabiedrībā un nebaidījās no pienākumiem, strādāja latviešu skolā par skolotāju un tautasdeju kopas vadītāju, piedalījās Sirakūzu Latviešu biedrības pasākumos, tāpēc biedrība viņu ievēlēja par goda biedri. Daudzus gadus Valija Priedīte bija Sirakūzu Kristus un Sirakūzu apvienotās Kristus draudzes priekšniece. Pēdējie gadi aizgājējai bija smagi - viņai bija grūtības ar atmiņu un fizisks nespēks. No draudzes valdes un dāmu komitejas Valiju Priedīti apciemoja katru trešo nedēļu, pēdējo reizi 18. augustā - tieši viņas 94.dzimšanas dienā. Viņa aizgāja mūžībā 28. augustā.
Sirakūzu apvienotā Kristus draudze atcerēsies Valiju Priedīti ar lielu pateicību.  Aizgājējas pelnu urnu guldīja Brāļu kapos Katskilos 13. oktobrī.

Avots: Laiks, 22.11.1997

Источник: laiks.us

Нет привязок к месту

    loading...

        Взаимоотношения не установлены

        Не указано событие

        Бирки