Леон Гинзбург

Добавить Фото!
Дата рождения:
04.04.1909
Дата смерти:
05.02.1944
Продолжительность жизни:
34
Дней с рождения:
42028
Годы с рождения:
115
Дни после смерти:
29302
Годы после смерти:
80
Дополнительные имена:
Леон Гинзбург
Категории:
Журналист, Писатель, Участник Второй мировой войны
Национальность:
 украинец, итальянец, еврей
Кладбище:
Кампо Верано, Рим

Семья литераторов и антифашистов. Леон Гинзбург, родившийся в Одессе, был исследователем русской литературы XIX века и её переводчиком на итальянский язык, в 1944 году был арестован и убит нацистами. Его жена - Наталия Гинзбург, была известной писательницей. 

Леон Гінзбург (4 квітня 1909, Одеса, Російська імперія - 5 лютого 1944, Рим, Королівство Італія) —- італійський редактор українсько-єврейського походження, письменник, журналіст і педагог, а також визначний антифашистський політичний діяч і герой руху Опору. Він був чоловіком відомої письменниці Наталії Гінзбург і батьком історика Карло Гінзбурга.

Раннє життя і кар'єра

Народився 4 квітня 1909 в Одесі в єврейській родині. У дуже молодому віці з родиною переїхав спочатку до Берліна, а потім - до Турина.

Навчався в ліцеї Massimo d'Azeglio в Турині. Ця школа сформувала групу представників інтелігенції та політичних активістів, які будуть боротися з фашистським режимом Беніто Муссоліні і, зрештою, сприятиме становленню післявоєнної демократичної Італії. Його однокласниками були такі відомі інтелектуали, як Норберто Боббіо, П'єро Гобетті, Чезаре Павезі, Джуліо Ейноді, Массімо Міла, Вітторіо Фоа, Джанкарло Пажетта і Феліче Бальбо.

На початку 1930-х, Гінзбург викладав слов'янські мови і російську літературу в Туринському університеті і допомагав представляти російських авторів перед італійською публікою.

У 1933 Гінзбург став співзасновником, разом з Джуліо Ейнауді, видавництва "Einaudi". Він втратив свою посаду викладача в 1934, відмовившись дати клятву на вірність фашистського режиму.

Переслідування і внутрішнє заслання

ННезабаром після цього, він і 14 інших молодих туринських євреїв, у тому числі Сіон Сегре Амар, були зааарештовані за співучасть у так званій "Ponte Tresa Affair" (ввозила антифашистську літературу через кордон зі Швейцарії), але вирок Гінзбургу був легким. Він був знову заарештований в 1935 році за свою діяльність як лідер Карло Леві - італійської організації Giustizia e Libertà, що входила до Партії справедливості і свободи, що була заснована Карло Росселлі у Парижі у 1929.

У 1938 він одружився з Наталією Гінзбург. У тому ж році він втратив своє італійське громадянство, коли фашистський режим ввів антисемітські расові закони. [1] У 1940 році Гінзбург отримав покарання, яке фашисти називали "конфіно" - внутрішнє заслання до віддаленого, бідного села, в його випадку село Піццолі в Абруццо, де він з дружиною перебував впродовж 1940-1943рр. 

Так чи інакше, Леон був спроможний продовжити свою роботу в якості головного редактора видавництва "Einaudi" впродовж усього періоду. У 1942 році він став одним із засновників підпільної організації Partito d'Azione або "Дії партії", партії демократичного опору. Він також редагував їхню газету L'Italia Libera.

Арешт і вбивство

У 1943, після вторгнення союзників в Сицилію і падіння Муссоліні, Леон відправився до Рима, залишивши свою сім'ю в Абруццо. Коли нацистська Німеччина вторглася в вересні, Наталія Гінзбург з трьома дітьми покинула Піццолі, просто сівши до салону німецької вантажівки і сказавши водію, що вони - біженці, які втратили свої документи. Наталія зустрілася з Леоном і сховалася у столиці.

20 листопада 1943 Леон, який тепер користувався вигаданим ім'ям Леоніда Г’янтурко, був заарештований італійською поліцією в підпільній друкарні газети "L'Italia Libera". Він був доставлений до німецького сектора в'язниці Регіна Коелі. Його піддали жорстоким тортурам. 5 лютого 1944 року він помер від отриманих травм. Йому було всього 34 роки 

 

Источник: wikipedia.org, mod.uk

Нет привязок к месту

    loading...

        Связи

        ИмяРодствоДата рожденияДата смертиОписание
        1Наталия  ГинзбургНаталия ГинзбургЖена16.07.191607.10.1991

        Не указано событие

        Бирки