Мі́лош Фо́рман

Добавить новую картинку!
Дата народження:
18.02.1932
Дата смерті:
14.04.2018
Додаткові імена:
Miloš Forman, Miloš Forman, Milošs Formans, Jan Tomáš Forman, Jans Tomāšs Formans, Милош Форман, Ян Томаш Форман, Jan Tomáš Forman ,, Miloš Forman, Milošas Formanas, Милош Форман, Janas Tomašas Formanas
Категорії:
Aктор, Професор, Сценарист, кінорежисер
Громадянство:
 американець, чех
Кладовище:
Встановіть кладовищі

Мі́лош Фо́рман (чеськ. Miloš Forman, повне ім'я: Jan Tomáš Forman, МФА, 18 лютого, 1932 — 13 квітня, 2018) — чеський і американський кінорежисер і сценарист.

Народився у місті Часлав, у Чехословаччині. До 1948-го року жив у Мукачеві, вчився у Всесоюзному інституті кінематографії у Москві. 1957 року Форман повернувся до Чехословаччини.

Отримав світове визнання після першого фільму «Чорний Петро», 1963 (головний приз кінофестивалю в Локарно). У 1968 емігрував до США. У чеський період знімав сатиричні комедії («Старі на збиранні хмелю»), досліджуючи щоденне життя простих людей, іронічно показуючи їх дивацтва і примхи. Ці якості почасти властиві й першим фільмам його американського періоду — «Відходжу» (1971 рік, Золота пальмова гілка Каннського кінофестивалю) та «Волосся» (1979).

Фільм «Пролітаючи над гніздом зозулі» (1975), притча про конфлікт особистості і репресивного суспільства, маючи зірковий акторський склад, зібрав усі 5 головних премій Американської академії кіномистецтва «Оскар»: за найкращий фільм, режисуру, найкращий сценарій, і гру двох акторів. Фільм, який іноді вважають шедевром американського кіно, було знято за однойменною книгою Кена Кізі (англ.One Flew Over the Cuckoo’s Nest). Після успіху фільму затвердилась кар'єра Мілоша Формана як американського кінорежисера, і прийшла світова слава.

На честь Мілоша Формана названо астероїд 11333 Forman.

У рамках Року Мілоша Формана в Україні 2 лютого 2017 року стартував проект «Чеські четверги з Книгарнею Є», де представлять українській публіці шістнадцять фільмів із золотого фонду чеської кінематографії (організатори Чеський центр у Києві, Книгарня «Є», партнерські міста Львів, Запоріжжя, Маріуполь та Краматорськ).

Помер 13 квітня 2018 року у віці 86 років.

Фільмографія

  • 1960 — Латерна Магіка ІІ Laterna magika II
  • 1963 — Конкурс (KonkursAudition)
  • 1963 — Якщо б тут музика не грала Kdyby ty muziky nebyly
  • 1964 — Чорний Петро (Černý PetrBlack Peter)
  • 1965 — Любов білявки (Lásky jedné plavovláskyLoves of a Blonde)
  • 1967 — Гори, моя панянко (Hoří, má panenkoThe Firemen's Ball)
  • 1971 — Відходжу (OdcházímTaking Off)
  • 1975 — Пролітаючи над гніздом зозулі (Přelet nad kukaččím hnízdemOne Flew Over the Cuckoo's Nest)
  • 1979 — Волосся (VlasyHair)
  • 1981 — Реґтайм (Ragtime)
  • 1984 — Амадей (Amadeus)
  • 1989 — Вальмон (Valmont)
  • 1996 — Народ проти Ларрі Флінта (Lid versus Larry FlyntThe People vs. Larry Flynt)
  • 1999 — Людина на Місяці (Muž na MěsíciMan on the Moon)
  • 2006 — Привиди Гойї (Goyovy přízrakyGoya's Ghosts)

Джерело: wikipedia.org

Немає місць

    loading...

        Відносини

        Iм'я зв'язокТип відносинДата народженняДата смертіОпис
        1
        Otto KohnБатько06.12.188710.07.1965
        2Václav HavelVáclav HavelШкільний товариш05.10.193618.12.2011
        3
        Dean BrooksКоллега26.07.191630.05.2013
        4
        William RedfieldКоллега26.01.192717.08.1976
        5Peter  BroccoPeter BroccoКоллега16.01.190320.12.1992
        6Will SampsonWill SampsonКоллега27.09.193303.06.1987
        7Scatman CrothersScatman CrothersКоллега23.05.191022.11.1986
        8
        Sydney LassickКоллега23.07.192212.04.2003
        9
        William DuellКоллега30.08.192322.12.2011
        10Vincent  SchiavelliVincent SchiavelliКоллега11.11.194826.12.2005
        11
        John StraussКоллега28.04.192014.02.2011
        Ключові слова