Ніко

Добавить новую картинку!
Дата народження:
16.10.1938
Дата смерті:
18.07.1988
Додаткові імена:
Nico, Christa Päffgen
Категорії:
Aктор, Автор пісні, Композитор, Модель, Співак
Кладовище:
Friedhof Grunewald-Forst

Ніко (Nico), справжнє ім'я Кріста Пеффген (Christa Päffgen; 16 жовтня 1938, Кельн, Німеччина — 18 липня 1988, Ібіца, Іспанія) — вокалістка, композитор, автор текстів, акторка.

Nico - These Days

Біографія

З 14-річного віку Ніко обрала собі професію фотомоделі, яка з часом привела її до середовища європейської богеми. Завдяки знайомству з режисером Федеріко Фелліні, Ніко розпочала акторську кар'єру, отримавши 1959 року роль у його фільмі «La dolce vita». 1964 року Ніко дебютувала як співачка в нью-йоркському клубі «Blue Angels». Незабаром вона перебралась до Лондона, де познайомилась з гітаристом The Rolling Stones Брайном Джонсом та записала перший сингл з витриманими у стилі фолк творами: «Last Mile» та «I'm Not Sayin'» (аранжувальником та продюсером обох творів був Джиммі Пейдж). Згодом Ніко повернулась до Нью-Йорка, де почала співпрацювати з Енді Ворхолом, співаючи у його клубі «Factory», а також знялась у його фільмах: «The Closet» (1965), «Chelsea Girls» (1966) та «I A Man» (1967). Саме з ініціативи Ворхола Ніко приєдналась до The Velvet Underground і зробила немалий внесок до появи дебютного альбому цієї формації. Проте її прагнення співати в усіх творах цієї платівки наштовхнулося на рішучий спротив з боку учасників The Velvet Underground, тому 1967 року Ніко повернулася до сольної кар'єри, записавши альбом «Chelsea Girl». На цій платівці можна було почути, наприклад, три композиції Джексона Брауна, який у цей період акомпанував співачці під час концертів, та твір «I'll Keep It With Mine», написаний Бобом Діланом спеціально для Ніко. Також у запису цього альбому Ніко допомагали колишні колеги з The Velvet Underground — Лу Рід та Джон Кейл. Останній мав кількарічний творчий зв'язок з вокалісткою, продюсуючи її три наступні альбоми.

1974 року Ніко вирушила у невелике турне Британією, під час якого їй акомпанували Кевін Ейерс, Джон Кейл та Браян Іно. Це товариство виступало під назвою ACNE, а результатом їх концертів став виданий 1974 року альбом «June 1, 1974», що був записаний у лондонському «The Rainbow Theatre».

Того ж року після запису лонгплея «The End» артистка на деякий час припинила роботу у студії і з'явилась там лише у постпанковий період. Німецький елемент її досягнень став натхненням для багатьох формацій цього періоду, наприклад, для Siouxsie & The Banshees, однак записаним у 1980-х роках власним роботам Ніко бракувало хорошого результату та чітко окресленого направлення.

Після лікування від наркотичної залежності Ніко почала повертатись до справжньої творчої форми, однак 18 липня 1988 року під час відпочинку на острові Ібіца вона померла внаслідок крововиливу в мозок.

Дискографія

  • 1967: Chelsea Girl
  • 1968: The Marble Index
  • 1970: Desertshore
  • 1974: June 1st, 1974 (разом з Ейерсем, Кейлом та Іно)
  • 1974: The End
  • 1981: Drama Of Exile
  • 1982: Do Or Die!
  • 1983: En Europe, en personne
  • 1985: The Blue Angel
  • 1985: Camera Obscura (як Nico & The Faction)
  • 1986: Behind The Iron Curtain
  • 1986: Live In Japan
  • 1986: (Live) Heroes
  • 1987: Live In Denmark
  • 1990: Hanging Gardens
  • 1992: Chelsea Live
  • 1994: Nico's Last Concert "Fata Morgana"
  • 2004: All Tomorrow's Parties
  • 2007: The Frozen Borderline 1968-1970
  • 2012: Reims Cathedral - December 13th, 1974

Джерело: wikipedia.org

Немає місць

    loading...

        Відносини

        Iм'я зв'язокТип відносинДата народженняДата смертіОпис
        1Andy WarholAndy WarholПартнер, Коллега06.08.192822.02.1987
        2Jim MorrisonJim MorrisonПартнер08.12.194303.07.1971
        3Tim  BuckleyTim BuckleyПартнер14.02.194729.06.1975
        4Lou ReedLou ReedПартнер, Коллега, Противник02.03.194227.10.2013

        5Леонард КоенЛеонард КоенДруг21.09.193410.11.2016
        6Marcello MastroianniMarcello MastroianniКоллега28.09.192419.12.1996
        7Riccardo  GarroneRiccardo GarroneКоллега01.11.192614.03.2015
        8Федеріко  ФеллініФедеріко ФеллініКоллега20.01.192031.10.1993
        9Walter  SantessoWalter SantessoКоллега27.02.193120.01.2008
        10Brian JonesBrian JonesКоллега28.02.194203.07.1969
        11Nadia  GrayNadia GrayКоллега23.11.192313.06.1994
        12Enzo CerusicoEnzo CerusicoКоллега22.10.193701.07.1991
        13Edgar FroeseEdgar FroeseКоллега06.06.194420.01.2015
        14Serge GainsbourgSerge GainsbourgКоллега02.04.192802.03.1991
        15Mario LanzaMario LanzaКоллега31.01.192107.10.1959
        16J. J. CaleJ. J. CaleКоллега05.12.193826.07.2013
        17Jim RodfordJim RodfordЗнакомый07.07.194120.01.2018
        18Edie SedgwickEdie SedgwickЗнакомый20.04.194316.11.1971
        19Jimmy  GreenspoonJimmy GreenspoonЗнакомый07.02.194811.03.2015
        20Ermanno OlmiErmanno OlmiЗнакомый24.07.193107.05.2018

        Не вказано події

        Ключові слова