Жан Габен

Добавить новую картинку!
Дата народження:
17.05.1904
Дата смерті:
15.11.1976
Додаткові імена:
Jean Gabin, Жан Габен, Жан Алексис Монкорже, Žans Gabēns, , Jean-Alexis Moncorgé, Jean-Alexis-Gabin Moncorgé, Jean-Alexis Gabin Moncorgé, Jean Gabin, Jean-Alexis Moncorgé
Кладовище:
Встановіть кладовищі

Жан Габен (фр. Jean Gabin, справжнє ім'я — фр. Jean-Alexis Moncorgé, Жан Але́ксіс Монкорже́); (*18 травня 1904 — †15 листопада 1976) — відомий французький актор театру, кіно та вар'єте, виконавець комедійних та драматичних ролей. Знявся у 97 кінофільмах. Співзасновник кінофірми «Гафер» (разом з Фернанделем).

Справжнє ім'я Жана Габена — Жан Алексіс Монкорже. Батько Жана — Фердинанд, був маловідомим актором паризьких театрів, а мати — співачкою. У 14 років Жан покинув навчання у школі та почав трудову діяльність: на будівництві шосе й доріг, на сталеливарному заводі, в автомагазині. Але у 1923 році, коли йому виповнилося 19 років, батько Жана змусив його поступити до театру «Фолі Бержер». Там він поступово навчався акторської майстерності, виконував невеличкі пісеньки. Після служби в армії, у 1927 році, він гастролював по країнах Південної Америки. З 1929 року у Парижі Жан виступав у вар'єте «Мулен Руж», а потім у «Буфф Парізьєн» та «Водевілі», де співав, танцював та брав участь в оперетах «Флоссі» та «Арсен Люпен, банкір».

Жан дебютував у кіно у фільмі «Кожному може поталанити» (1930 рік), який був екранізацією оперети. Після цього він постійно знімався у кінофільмах. З 1930 до 1933 року Жан зіграв ролі у 11 кінострічках. Успіх до нього прийшов разом з картиною «Марі Шапделен». Але відомим на всю Францію Жан став після зіграної ним ролі лейтенанта Марешаля у фільмі Жана Ренуара «Велика ілюзія» (1937 рік). З цього моменту герої Жана Габена — одинаки, але сильні як скеля люди.

Після окупації Франції Німеччиною (1940 рік) Жана Габена запросили до німецької кіностудії «УФА», але він відмовився та поїхав до Голлівуду. Після розлучення у США він познайомився з Марлен Дітріх, з якою у нього також був роман. Акторська кар'єра Габена у США не склалася, й у 1943 році він приєднався до руху Опору у Європі: брав участь у військових діях на півночі Африки, поступив добровольцем на корабель, який супроводжував союзницькі транспорти до Мурманська. Разом із військами генерала Де Голля увійшов до визволеного Парижу. Після війни Жан Габен й Марлен Дітріх знялися разом у фільмі «Мартен Руманьяк», проте картина не мала успіху. Дітріх пізніше повернулася до США.

Габен продовжував зніматися, але його кар'єра у той час складалася нелегко, він повернувся до театру, почав знову співати у вар'єте. Поступово він знайшов свій образ — людини-сучасника, чесної, відкритої, щирої. Інші ролі в історичних стрічках йому не дуже вдавалися.

Перший успіх з'явився з виходом стрічки «Не хапайте здобич» (1954 року). Наприкінці 50-х і у 60-ті роки Жан Габен пробував себе у комедійних фільмах — «Через Париж», 1956 рік, «Важкий вік» 1965 року. Згодом, знявшись у більш ніж 50 фільмах, він заснував свою власну кінокомпанію «Гафер», разом з Фернанделем.

У 1972 році Жан Габен вирішив залишити кінематограф, поселився на власній фермі, де розводив коней, вирощував виноград. 15 листопада 1976 року Жан Габен помер від серцевого нападу у Парижі. За заповітом актора його попіл був розвіяний у морі з військовими почестями на борту корабля у присутності друзів.

Фільмографія

Докладніше у статті Фільмографія Жана Габена

  • 1937 — Велика ілюзія
  • 1938 — Набережна туманів
  • 1939 — День починається
  • 1949 — Біля стін Малапаги
  • 1954 — Повітря Парижу
  • 1956 — Незначні люди
  • 1956 — Через Париж
  • 1958 — У випадку нещастя
  • 1963 — Мелодія з підвалу (фільм, 1963) — пан Шарль
  • 1967 — Ви не все сказали, мосьє Фарран — Денис Фарран
  • 1968 — Татуйований — Легран (легіонер)
  • 1969 — Сицилійський клан
  • 1971 — Кіт

 

Джерело: wikipedia.org

Немає місць

    loading...

        Відносини

        Iм'я зв'язокТип відносинДата народженняДата смертіОпис
        1Marlene DietrichMarlene DietrichДружина, Гражданская жена27.12.190106.05.1992
        2Nicole  CourcelNicole CourcelКоллега21.10.193126.06.2016
        3Мірей ДаркМірей ДаркКоллега15.05.193828.08.2017
        4Жан  ДелануаЖан ДелануаКоллега12.01.190819.06.2008
        5Pierre PalauPierre PalauКоллега13.08.188303.12.1966
        6Lino VenturaLino VenturaКоллега14.07.191922.10.1987
        7Мішель МорганМішель МорганКоллега29.02.192020.12.2016
        8BourvilBourvilКоллега27.07.191723.09.1970
        9Stéphane  AudranStéphane AudranКоллега08.11.183227.03.2018
        10Жан-П'єр МельвільЖан-П'єр МельвільКоллега20.10.191702.08.1973
        11France RocheFrance RocheКоллега02.02.192114.12.2013
        12Bernard  MussonBernard MussonКоллега22.02.192529.10.2010
        13Marie  DuboisMarie DuboisКоллега12.01.193715.10.2014
        14Elina  LabourdetteElina LabourdetteКоллега21.05.191930.09.2014
        15Карне  МарсельКарне МарсельКоллега18.08.190631.10.1996
        16Jeanne MoreauJeanne MoreauКоллега23.01.192831.07.2017
        17Томас МітчеллТомас МітчеллКоллега11.07.189217.12.1962
        18Даніель  Дар'єДаніель Дар'єКоллега01.05.191717.10.2017
        19Magali  NoëlMagali NoëlКоллега27.06.193223.06.2015
        20ArlettyArlettyЗнакомый15.05.189824.07.1992

        Не вказано події

        Ключові слова